Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

DESÈ ANIVERSARI DE LA R.·. L.·. S.·. MONTJUÏC, Núm. 17

 

El passat 23 de setembre d’enguany, prop d’una quarantena de germans van assistir a la Tinguda especial de celebració d’aniversari de la R.·. L.·. S.·. Montjuïc, a l’orient de Barcelona, la dissetena columna del Gran Orient de Catalunya (GOC).

La Tinguda va tenir lloc al Temple barceloní del GOC situat al carrer Mallorca i hi van participar una variada representació de germans d’altres Llotges maçòniques i obediències de la capital catalana, entre els quals destaca la presència del Sobirà Gran Comanador del Ritu Escocès Antic i Acceptat dels Països de Llengua Catalana i Passat Gran Mestre del GOC, Antoni Castillo; la Venerable Mestra de la R.·. L.·. S.·. Ramon Llull, núm. 3 del GOC; la passada Venerable Mestra de la R.·. L.·. S.·. Catalònia núm. 1, també de l’Obediència esmentada; la Gran Mestra de la Federació Mare Nostrum i altres personalitats del món maçònic que, per discreció, cal mantenir en silenci.

El Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya, el germà Ernest Ruiz, no hi va poder ser present a causa d’una malaltia, tanmateix, va enviar una carta emotiva encoratjant els germans a continuar amb el seu treball maçònic.

El germà Ulisses de Filis, germà de Montjuïc, núm. 17, va fer una exposició sobre el que representa la celebració d’un desè aniversari per una Llotja que a més treballa amb extrema cura el Ritu Francès Restablert, alhora que va fer un breu repàs històric de la Llotja que va fundar el germà Gabriel Plana, el seu primer Venerable Mestre i Passat Gran Mestre del GOC, el qual, recentment, va passar a l’Orient Etern.

A continuació es va repartir un petit obsequi, recordatori d’aquests deu anys i l’acte es va cloure amb un àpat de germanor al final de la Tinguda.

L’actual Venerable Mestre, el germà Albert Lecina, va destacar la forta cohesió del grup humà que conforma el taller, a la vegada que en lloava la gran fraternitat entre els seus germans que és, al capdavall, la base fonamental de la francmaçoneria.

PAS A L’ORIENT ETERN DEL NOSTRE MOLT ESTIMAT GERMÀ JOAN MATILLO

GEMEGUEM! GEMEGUEM! GEMEGUEM!

PAS A L’ORIENT ETERN

DEL NOSTRE MOLT ESTIMAT GERMÀ JOAN MATILLO

 

 

Aquest començament del mes d’octubre ha passat a l’Orient Etern el nostre molt estimat germà de la Catalunya Nord, Joan Matillo, passat Venerable Mestre de la R.·. L.·. S.·. Rosselló núm. 7 i passat Gran Mestre Adjunt de la nostra obediència.

A més, el germà Matillo va ser un dels fundadors de la primera Llotja del GOC que va existir a la Catalunya Nord, la R.·. L.·. Llibertat, núm. 4 (actualment amb les columnes abatudes) i era grau 33, membre actiu del Consell Suprem de Ritu Escocès Antic i Acceptat dels Països de Llengua Catalana.

La notícia ha causat una gran tristesa en totes les llotges de l’obediència, les quals tindran un record profund per al germà en les seves Cadenes d’Unió, perquè el seu esforç extraordinari a favor del país i de la Francmaçoneria Catalana no quedi mai oblidat.

COMUNICAT DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA EN MOTIU DE L’11 DE SETEMBRE DEL 2021

El Gran Orient de Catalunya, Obediència de la Francmaçoneria Universal d’àmbit català, de caire mixta, liberal i adogmàtica, desitja de tot cor, al poble català, una joiosa i festiva Diada de l’11 de setembre.

Que amb absoluta Llibertat, amb Tolerància i Respecte, tothom expressi la seva particular manera d’estimar la nostra terra, la seva llengua,  les seves tradicions i la seva història mil·lenària, bressol de grans poetes, pensadors, polítics, filòsofs, metges i científics que, com nosaltres, van demostrar l’amor al seu país, com és lícit i natural que ho facin totes les altres nacions del món.

L’amor a la pròpia terra no està pas renyit amb la Fraternitat que ha de regnar entre totes les persones i les nacions del món. Els francmaçons catalans i, particularment, els maçons del Gran Orient de Catalunya, fem d’aquest Amor al nostre país, un ideal d’Amor Universal i en la construcció d’una Catalunya plena, lliure i feliç, construïm, també, una Humanitat digna i considerada envers totes les diferències i la pluralitat de llengües i pensaments que ens enriqueixen a tots plegats.

A tots els germans maçons, a les seves famílies i a tots els que estimen aquesta nostra terra:

Bona Diada Nacional!

 

Ernest Ruiz i González

Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya