Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

SOLSTICI D’HIVERN DEL 2020 - MISSATGE DEL GRAN MESTRE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA

SOLSTICI D’HIVERN DEL 2020 

MISSATGE DEL GRAN MESTRE

DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA

 

 

A tots els Estimats Germans i Germanes del GOC;

A tota la família francmaçònica en general;

A totes les persones que estimen la Tolerància i la Fraternitat entre la Humanitat:

            Aquest dilluns dia 21 de desembre, poc després de les 11 del matí segons l’horari actual, es produirà a casa nostra el fenomen astronòmic anual que sempre ha fascinat la humanitat sencera des dels seus orígens.

            Es tracta del Solstici d’Hivern, el moment de l’any en el qual el Sol es troba en la posició més meridional (és a dir, més al sud), provocant, doncs, el que serà el dia més curt de l’any. És just en aquest precís moment quan sembla que el Sol, aparentment, s’atura en aquest declinar constant que s’ha produït des de l’arribada de l’estiu. D’aquí li ve el nom original provinent del llatí: SOLSTITIUM: de “Sol”, i de STITIUM: “Aturada”.

En aquest dia, quan tot pot fer pensar que ens aboquem cap a les tenebres més espantoses, el Sol sembla aturar-se, un instant només, per tornar a créixer tot seguit alçant la seva trajectòria aparent des de la terra, fent que la seva claror torni a dominar l’espai en qüestió de pocs dies.

Per a tota societat Tradicional i Iniciàtica com ho és l’Orde Francmaçònic, aquest fenomen natural, que nosaltres també anomenem Sant Joan d’Hivern, és considerat com el símbol d’una Realitat, d’una Veritat invisible i espiritual, que per la força de la seva essència ens suggereix tot de coses que van més enllà d’un simple fet observable.

            I és en aquesta Renaixença Solar que us volem desitjar unes bones Festes Solsticials en companyia de les persones més estimades. Nosaltres, tenim la ferma Esperança que, de la mateixa manera que el Sol tornarà a omplir de Llum els nostres dies, la societat sencera tornarà a recuperar la normalitat trencada a causa de la malaurada epidèmia del coronavirus.

            Molts Germans hem patit aquest trasbals. Germans i familiars i amics que han hagut de partir vers l’Orient Etern abans d’hora. O Germans i familiars i amics que encara pateixen problemes de salut derivats de la pandèmia. Per no parlar de la catàstrofe econòmica que ha representat aquesta malaltia a tots els nivells.

            Per a tots ells són aquestes paraules d’escalf i de suport moral en aquestes dates tan especials. De la mateixa manera que el Sol, en tot el seu esplendor reneix per escampar les ombres de la nit i la tristesa, nosaltres, maçons, confiem en el renaixement de la Humanitat sencera, que amb fermesa d’esperit puguem superar aquest daltabaix i que amb ànim i serenitat puguem ajudar-nos mútuament a sortir de tota aflicció.

Aquest 21 de desembre, doncs, el Sol no declinarà més; just en el moment que les tenebres sembla que hagin de vèncer l’existència i reduir el món a un lloc erm sense força ni activitat, en aquest temps, els francmaçons celebrem que s’obre una nova porta que ens durà cap a la regeneració necessària de la vida i de l’existència: allò que ara ha arribat al seu mínim, ja només pot tornar a créixer.

            Siguem doncs, fidels, estimats Germans, amics i familiars, a l’esperança en una nova Llum que s’alça des de l’horitzó, que ens ajudi a refermar-nos més i més en el nostre treball quotidià de construcció d’una humanitat més justa, més equilibrada i més feliç.

            Bon Solstici i Bones Festes a tothom.

 

Ernest Ruiz i González

Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya

 

EL PASSAT GRAN MESTRE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA, GABRIEL PLANA, HA PASSAT A L’ORIENT ETERN

GEMEGUEM! GEMEGUEM! GEMEGUEM!

 

EL PASSAT GRAN MESTRE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA, GABRIEL PLANA, HA PASSAT A L’ORIENT ETERN.

La matinada d’aquest 10 de setembre del 2020 va arribar amb la trista notícia del Pas a l’Orient Etern del nostre molt estimat germà Gabriel Plana i Gabernet (1951-2020), passat Gran Mestre de la nostra obediència i tot un referent tant dins del món maçònic com en el món profà en general, sobretot pels seus vincles en diferents àmbits associatius.

El nostre germà ha deixat una forta i inesborrable empremta al Gran Orient de Catalunya amb el seu tarannà sempre constructiu, optimista, apassionat i coratjós. Un germà que mai no es va arronsar davant les dificultats i els entrebancs que de vegades havien sorgit en la maçoneria d’arrel i esperit català i sota els seus ideals de Llibertat, Igualtat i Fraternitat, que sempre posava en pràctica, hi ha crescut tota una generació de germans maçons que avui ploren una pèrdua tan gran.

El germà Gabriel Plana va ser iniciat a la Respectable Llotja Minerva l’any 1980, de la qual en va arribar a ser Venerable Mestre. Gran catalanista convençut, juntament amb d’altres germans maçons, va fer mans i mànigues per intentar catalanitzar la maçoneria que en aquella època encara patia reticències al respecte per part d’alguns membres poc tolerants amb el fet nacional i sobretot, la llengua catalana que, sovint, era poc respectada en moltes llotges del nostre país.

Finalment, amb un grup de germans del Dret Humà, potència maçònica en la qual el germà Gabriel Plana s’havia adherit, decideixen entrar a formar part del Gran Orient de Catalunya, obediència refundada a casa nostra el 1989. El germà Plana va formar part de la primera columna de la nostra obediència, la R.·. L.·. S.·. Catalonia, de la què en va arribar a ser Venerable Mestre.

Amb el pas dels anys, el germà Gabriel Plana va arribar a ser Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya durant dues legislatures consecutives (del 2003 al 2006 i del 2006 al 2009). En aquest període de temps va consolidar l’obediència amb una molt bona gestió a tots els nivells i amb la creació de noves Llotges, entre les que podríem destacar la R.·. L:·. S.·. Montjuïc i la Llotja d’Estudis Rossend Arús, de les què, en ambdues, en fou el primer Venerable.

Gabriel Plana va ser professor de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica de Teixits de Punt de Canet de Mar, adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya, doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, membre de la Fundació Roca i Galès, entitat dedicada a la promoció i al foment del cooperativisme, autor de nombrosos articles sobre cooperativisme en diversos diaris i revistes i també va participar en l’Institut per a la Formació i el Foment de Cooperatives.

És autor dels llibres: “El cooperativisme català o l’economia de la fraternitat”, “Cooperativisme i fet nacional català”, “El patrimoni cooperatiu”, la documentada biografia de “Josep Roca i Galès”, i, entre d’altres, l’obra “Maçoneria i cooperativisme català” dins el llibre d’autoria col·lectiva: “La Maçoneria, dels orígens al futur”.

MISSATGE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA EN LA DIADA DE L’11 DE SETEMBRE DEL 2020

11set2020

En aquest 11 de setembre del 2020, el Gran Orient de Catalunya, primera potència maçònica catalana mixta, sobirana i adogmàtica, volem expressar principalment la nostra solidaritat envers les persones que han patit i encara pateixen la pandèmia del coronavirus que, des del mes de març d’enguany, causa estralls arreu del món.

Aquesta epidèmia ens ha forçat a canviar els hàbits quotidians en tots els sentits i, a part de les pèrdues econòmiques tant catastròfiques que està patint la nostra societat, els nostres pensaments estan tothora amb aquelles persones que ens han deixat i amb els seus familiars que amb prou feines se n’han pogut acomiadar.

Tot plegat ens fa pensar que, com a maçons, ens cal més que mai treballar les virtuts de la paciència, la fortalesa de l’esperit, la tolerància i el socors mutu, en aquests temps difícils que ens han tocat, de la mateixa manera que ho hem fet sempre els catalans, alçant-nos de nou davant de totes les adversitats.

Tot i que aquesta nostra Diada Nacional serà diferent de la d’altres anys, volem, malgrat les distàncies socials i els problemes suara descrits, encoratjar-vos a fer l’esforç de continuar endavant amb el nervi i l’exemple dels nostres avantpassats i a viure l’amor a la nostra terra i la nostra llengua com hem fet any rere any, encara que sigui des de les nostres llars.

Que tingueu una molt bona Diada.

  

Ernest Ruiz i González

Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya

Barcelona, 11 de setembre del 2.020