Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

Tinguda Blanca a Barcelona: "Lliurepensament versus ateisme"

El dilluns 20 de març a  les 19.30 hores, al Taller de Barcelona (Mallorca, 125, baixos), celebrarem una Tinguda Blanca, en què serà presentada una conferència a càrrec del senyor Albert Riba Cañardo, president d´Ateus de Catalunya i president de la Unión de Ateos y Librepensadores d'Espanya, així com membre del Directori de l'Associació Internacional del Lliurepensament, amb el títol:

Liurepensament versus ateisme:
Es el mateix? O potser son incompatibles?

El senyor Albert Riba, és funcionari emèrit de la Seguretat Social, agitador cultural barceloní i ponent en infinitat de tertúlies i conferències a Catalunya i a l´Estat espanyol.

En el Manifest per l'Ateisme, l'entitat cultural Ateus de Catalunya, en el paràgraf primer diu: "Nosaltres, ciutadans ateus de Catalunya, lliure i voluntàriament, manifestem que no creiem en cap déu, que no creiem en l'existència d´una realitat transcendent més enllà d´aquest món que ens ha tocat viure i que considerem l´home com un ésser finit amb un principi i un final on tot s´acaba".

Però, ateisme i lliurepensament és el mateix? O potser són incompatibles? La relació entre els lliurepensadors i els ateus sempre ha tingut unes dificultats generades per malfiances, malentesos i d'altres mals, procedents de la manca de coneixement mutu i la desconfiança per la utilització, dins i fora dels nostres àmbits, de llenguatges diferents i paraules malversades. Podem parlar-ne per tal d'acostar-nos i buscar accions conjuntes?

Entrada lliure

Tinguda blanca a Barcelona: "Rossend Arús i el seu llegat a la ciutat de Barcelona"

El dilluns, 27 de febrer a  les 19.30 hores, al Taller de Barcelona (Mallorca, 125, baixos), celebrarem una Tinguda Blanca, en què serà presentada una conferència a càrrec de la senyora Maribel Giner Directora-Gerent de la Biblioteca Pública Arús de Barcelona, amb el títol:

Rossend Arús i Arderiu i el seu llegat a la ciutat de Barcelona

La senyora Giner es llicenciada en Història, diplomada en Biblioteconomia i Documentació i des de 1991 treballa a la Biblioteca Pública Arús. La Biblioteca Pública Arús, fundada l'any 1895 gràcies a Rossend Arús, s'ha convertit en un centre de recerca especialitzat en moviments socials contemporanis i producció bibliogràfica del segle XIX i inicis del XX i un veritable referent de la maçoneria catalana.

El llegat de Rossend Arús, es un referent maçònic d´abast mundial ubicat a la ciutat de Barcelona que setmana rere setmana ofereix al públic conferències, presentacions de llibres i diversitat d´actes, gairebé de caràcter únic i referencial.

Arran l'exposició de la Sra. Giner, podrem gaudir de la personalitat de Rossend Arús, de dades potser desconegudes però plenes d´interès, tant de la seva vida personal familiar, professional com a comerciant d´ultramarins i colonials, del seu tarannà polític, la filantropia i de la seva important faceta maçònica.

Així mateix, s´exposarà gàcies a les dades de la ponent, fruit dels anys de servei i col·laboració amb l´entitat, una interessant i acurada cronologia de la Biblioteca, que sense cap mena de dubte serà de l´interès dels assistents a l'acte.

Entrada lliure

Xerrades divulgatives a Lleida

El Gran Orient de Catalunya promou, juntament amb l'Ateneu Popular de Ponent, dues xerrades informatives a Lleida al llarg del mes de febrer adreçades a les persones interessades en diversos aspectes de la Maçoneria.

La primera tindrà lloc el propwer dijous dia 9 de febrer a les 19:30 hores a l'Ateneu Popular de Ponent de Lleida (Pau Claris, 10), on el senyor Albert Testart, historiador, donarà una xerrada sobre La Maçoneria i el franquisme.

La segona es farà el dijous 23 de febrer a les 19:30 hores a l'Ateneu Popular de Ponent de Lleida, on el senyor Antoni Castillo, Passat Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya, donarà una xerrada sobre La Francmaçoneria: una escola de ciutadania.

Entrada lliure