Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

EL PASSAT GRAN MESTRE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA, GABRIEL PLANA, HA PASSAT A L’ORIENT ETERN

GEMEGUEM! GEMEGUEM! GEMEGUEM!

 

EL PASSAT GRAN MESTRE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA, GABRIEL PLANA, HA PASSAT A L’ORIENT ETERN.

La matinada d’aquest 10 de setembre del 2020 va arribar amb la trista notícia del Pas a l’Orient Etern del nostre molt estimat germà Gabriel Plana i Gabernet (1951-2020), passat Gran Mestre de la nostra obediència i tot un referent tant dins del món maçònic com en el món profà en general, sobretot pels seus vincles en diferents àmbits associatius.

El nostre germà ha deixat una forta i inesborrable empremta al Gran Orient de Catalunya amb el seu tarannà sempre constructiu, optimista, apassionat i coratjós. Un germà que mai no es va arronsar davant les dificultats i els entrebancs que de vegades havien sorgit en la maçoneria d’arrel i esperit català i sota els seus ideals de Llibertat, Igualtat i Fraternitat, que sempre posava en pràctica, hi ha crescut tota una generació de germans maçons que avui ploren una pèrdua tan gran.

El germà Gabriel Plana va ser iniciat a la Respectable Llotja Minerva l’any 1980, de la qual en va arribar a ser Venerable Mestre. Gran catalanista convençut, juntament amb d’altres germans maçons, va fer mans i mànigues per intentar catalanitzar la maçoneria que en aquella època encara patia reticències al respecte per part d’alguns membres poc tolerants amb el fet nacional i sobretot, la llengua catalana que, sovint, era poc respectada en moltes llotges del nostre país.

Finalment, amb un grup de germans del Dret Humà, potència maçònica en la qual el germà Gabriel Plana s’havia adherit, decideixen entrar a formar part del Gran Orient de Catalunya, obediència refundada a casa nostra el 1989. El germà Plana va formar part de la primera columna de la nostra obediència, la R.·. L.·. S.·. Catalonia, de la què en va arribar a ser Venerable Mestre.

Amb el pas dels anys, el germà Gabriel Plana va arribar a ser Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya durant dues legislatures consecutives (del 2003 al 2006 i del 2006 al 2009). En aquest període de temps va consolidar l’obediència amb una molt bona gestió a tots els nivells i amb la creació de noves Llotges, entre les que podríem destacar la R.·. L:·. S.·. Montjuïc i la Llotja d’Estudis Rossend Arús, de les què, en ambdues, en fou el primer Venerable.

Gabriel Plana va ser professor de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica de Teixits de Punt de Canet de Mar, adscrita a la Universitat Politècnica de Catalunya, doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Barcelona, membre de la Fundació Roca i Galès, entitat dedicada a la promoció i al foment del cooperativisme, autor de nombrosos articles sobre cooperativisme en diversos diaris i revistes i també va participar en l’Institut per a la Formació i el Foment de Cooperatives.

És autor dels llibres: “El cooperativisme català o l’economia de la fraternitat”, “Cooperativisme i fet nacional català”, “El patrimoni cooperatiu”, la documentada biografia de “Josep Roca i Galès”, i, entre d’altres, l’obra “Maçoneria i cooperativisme català” dins el llibre d’autoria col·lectiva: “La Maçoneria, dels orígens al futur”.

MISSATGE DEL GRAN ORIENT DE CATALUNYA EN LA DIADA DE L’11 DE SETEMBRE DEL 2020

11set2020

En aquest 11 de setembre del 2020, el Gran Orient de Catalunya, primera potència maçònica catalana mixta, sobirana i adogmàtica, volem expressar principalment la nostra solidaritat envers les persones que han patit i encara pateixen la pandèmia del coronavirus que, des del mes de març d’enguany, causa estralls arreu del món.

Aquesta epidèmia ens ha forçat a canviar els hàbits quotidians en tots els sentits i, a part de les pèrdues econòmiques tant catastròfiques que està patint la nostra societat, els nostres pensaments estan tothora amb aquelles persones que ens han deixat i amb els seus familiars que amb prou feines se n’han pogut acomiadar.

Tot plegat ens fa pensar que, com a maçons, ens cal més que mai treballar les virtuts de la paciència, la fortalesa de l’esperit, la tolerància i el socors mutu, en aquests temps difícils que ens han tocat, de la mateixa manera que ho hem fet sempre els catalans, alçant-nos de nou davant de totes les adversitats.

Tot i que aquesta nostra Diada Nacional serà diferent de la d’altres anys, volem, malgrat les distàncies socials i els problemes suara descrits, encoratjar-vos a fer l’esforç de continuar endavant amb el nervi i l’exemple dels nostres avantpassats i a viure l’amor a la nostra terra i la nostra llengua com hem fet any rere any, encara que sigui des de les nostres llars.

Que tingueu una molt bona Diada.

  

Ernest Ruiz i González

Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya

Barcelona, 11 de setembre del 2.020

Carta del Passat President del CLIPSAS, Louis Daly, en referència a la pandèmia


Saludos Fraternales a todos,

Mientras navegamos por esta pandemia de COVID-19, mantengamos nuestros
corazones y mentes uno solo.
Este virus tambien pasara, y estaremos mas fuertes y decididos hacer de
este mundo un lugar mucho mejor para todos.
Nuestra Fraternidad nos ensena Salud, Fuerza y sobre todo UNION.

Un viejo gesto masónico es hacer un brindis a las 9:00 p.m., propongo
que todas las noches, donde sea que esten, levanten un brindis
simbólico a todos nuestros Hermanos y Hermanas profesionales de la
salud y a todos aquellos que trabajan tan arduamente para mantener a
todos a salvo y para todos aquellos cuyas vidas han cambiado debido a
esta pandemia.

Hagamos esto hasta que este virus sea vencido.

Saludos fraternales a todos,

Louis Daly,
Past President of CLIPSAS
GM Omega Grand Lodge

Salutations à tous,

Alors que nous naviguons sur cette menace virale, gardons tous nos
cœurs et nos esprits unis.
Cela aussi passera et nous en sortirons beaucoup plus forts et
déterminés à faire de ce monde un meilleur endroit pour nous tous.
Notre Fraternité enseigne la Santé, la Force et surtout l'Union.

Un vieux geste maçonnique, c'est de porter un toast à 21h00, je
propose que chaque soir, où que vous soyez, vous portez un toast
symbolique à tous nos frères et sœurs professionnels de la santé et
à tous ceux qui travaillent si dur pour les garder nous tous en
sécurité et à tous ceux dont la vie a changé à cause de cette
pandémie.

Faisons cela jusqu'à ce que ce virus soit vaincu.

Salutations fraternelles à tous,

Louis Daly,
Past President of CLIPSAS
GM Omega Grand Lodge

Greetings to all,

As we navigate this Virus threat, let us all keep our hearts and minds
as one.
This too shall pass and we will emerge much stronger and determine to
make this world a better place for us all.
Our Fraternity teaches, Health, Strength and above all Union.

An old Masonic gesture, is to have toast at 9:00 P.M., I propose that
every night, where ever you may be your raise a symbolical toast to all
our Brothers and Sisters health care professionals and all those who are
working so hard to keep all of us safe, and to all those whose lives
have changed because of this pandemic.

Let's do this until this Virus is vanquished.

Fraternal regards to all,

Louis Daly,
Past President of CLIPSAS
GM Omega Grand Lodge