Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

Missatge del Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya en la celebració del Solstici d'Hivern del 2021

 

 

En aquests temps on sembla que la foscor i tot allò simbòlic que hi associem: la mort, la tristesa, la fredor, la desesperació... sembla que s'ensenyoreixin del món i de la vida; en aquests temps encara de pandèmia, on recordem amb enyorança els qui ens han deixat i tenim present en els pensaments i amb les nostres accions aquells que passen un moment difícil per causes econòmiques o manca de treball; en aquests temps on sembla que els nostres contemporanis s'hagin abocat a un egoisme poc edificant i hom tracta el proïsme com algú llunyà que no cal tenir en compte...

Ens aquests temps els maçons tenim esperança en un futur més lluminós.

El Sol Nou dels antics tornarà a alçar-se més esplendorós que mai per tal que ens retorni la confiança en un esdevenidor millor, lluny de les tristeses, de la pandèmia que tants estralls encara causa i lluny de tota actitud denostable que ens separa dels nostres afanys de construcció d'una millor humanitat.

Enguany ens veiem obligats a tornar a celebrar aquest Solstici, aquest renaixement de la Llum alliberadora que tots anhelem, entre germans maçons i entre tots els éssers humans, a dins dels nostres cors.

Malgrat que no ens puguem trobar físicament, us desitjo, en nom de tots els germans i germanes del Gran Orient de Catalunya, que pugueu tenir unes bones festes en companyia de tota la vostra família i que no perdem mai l'esperança en un nou any que ens retorni la força i la salut per a continuar edificant grans temples de virtut i de bé en benefici de tots plegats.

Que així sigui!

 

Ernest Ruiz i González

Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya.

Barcelona, 21 de desembre del 2021

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notícia del Gran Orient de Catalunya

 

 

El Consell de Govern del Gran Orient de Catalunya ha decidit, en reunió ordinària del passat 11 de desembre i, tal com estava previst, mantenir l’Assemblea General de la Federació que tindrà lloc a Barcelona el 18 de desembre d'aquest 2021, tot seguint les mesures de prevenció que dicten les autoritats sanitàries.

Tanmateix, tenint en compte l’estat de la pandèmia de Covid-19 i seguint les directrius del PROCICAT, també ha decidit no celebrar enguany el Solstici d’Hivern amb la tradicional Cerimònia del Solstici ni oferir a continuació l'Àgape Fraternal entre els presents, malauradament, per segon any consecutiu.

El Gran Mestre lamenta molt haver de prendre aquest decisió que no ens permet retrobar-nos els Germans i Germanes de l’Obediència, les seves famílies, ni tampoc els profans i amics que solen visitar-nos en aquestes festes assenyalades.

Esperem de tot cor que l’any vinent tot torni a la normalitat.

 

Fraternalment

Gran Orient de Catalunya

 

DESÈ ANIVERSARI DE LA R.·. L.·. S.·. MONTJUÏC, Núm. 17

 

El passat 23 de setembre d’enguany, prop d’una quarantena de germans van assistir a la Tinguda especial de celebració d’aniversari de la R.·. L.·. S.·. Montjuïc, a l’orient de Barcelona, la dissetena columna del Gran Orient de Catalunya (GOC).

La Tinguda va tenir lloc al Temple barceloní del GOC situat al carrer Mallorca i hi van participar una variada representació de germans d’altres Llotges maçòniques i obediències de la capital catalana, entre els quals destaca la presència del Sobirà Gran Comanador del Ritu Escocès Antic i Acceptat dels Països de Llengua Catalana i Passat Gran Mestre del GOC, Antoni Castillo; la Venerable Mestra de la R.·. L.·. S.·. Ramon Llull, núm. 3 del GOC; la passada Venerable Mestra de la R.·. L.·. S.·. Catalònia núm. 1, també de l’Obediència esmentada; la Gran Mestra de la Federació Mare Nostrum i altres personalitats del món maçònic que, per discreció, cal mantenir en silenci.

El Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya, el germà Ernest Ruiz, no hi va poder ser present a causa d’una malaltia, tanmateix, va enviar una carta emotiva encoratjant els germans a continuar amb el seu treball maçònic.

El germà Ulisses de Filis, germà de Montjuïc, núm. 17, va fer una exposició sobre el que representa la celebració d’un desè aniversari per una Llotja que a més treballa amb extrema cura el Ritu Francès Restablert, alhora que va fer un breu repàs històric de la Llotja que va fundar el germà Gabriel Plana, el seu primer Venerable Mestre i Passat Gran Mestre del GOC, el qual, recentment, va passar a l’Orient Etern.

A continuació es va repartir un petit obsequi, recordatori d’aquests deu anys i l’acte es va cloure amb un àpat de germanor al final de la Tinguda.

L’actual Venerable Mestre, el germà Albert Lecina, va destacar la forta cohesió del grup humà que conforma el taller, a la vegada que en lloava la gran fraternitat entre els seus germans que és, al capdavall, la base fonamental de la francmaçoneria.