Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

Presència del GOC a l'Homenatge al germà Francesc Ferrer i Guàrdia

Una delegació del Gran Orient de Catalunya va participar, el 13 d'octubre passat a l'homenatge a Francesc Ferrer i Guàrdia al monument erigit al Parc de Montjuïc de Barcelona.

Enguany es commemorava el 107è aniversari de l'afusellament del germà francmaçó i fundador de l'Escola Moderna, a qui el poder polític espanyol de principis del segle XX va utilitzar com a cap de turc pels fets de la Setmana Tràgica del juliol de 1909, condemnant-lo a mort al Castell de Montjuïc, en un judici sense garanties del Tribunal Militar.

El que és cert es que el projecte educatiu de Ferrer i Guàrdia, una escola racionalista, lliurepensadora i científica, va convertir-lo en un personatge incòmode.

Per recordar la seva figura, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia convoca cada 13 d'octubre un homenatge al monument erigit al Parc de Montjuïc. A l'acte d'enguany el president i la directora de la Fundació, Joan-Francesc Pont i Sílvia Luque, respectivament, van donar la benvinguda a nombrosos representants de l'àmbit polític, sindical, educatiu i de l'associacionisme.

Entre ells, hi eren presents Andreu Francisco, alcalde d'Alella, ciutat natal de Ferer i Guàrdia, i Jaume Asens, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona; els quals van pronunciar un breu parlament en què van reivindicar la figura d'una persona internacionalment reconeguda per la seva tasca educativa.

Tinguda Blanca a Barcelona: "Una proposta pels valors de la nova Catalunya independent"

El dilluns vinent, 24 d’octubre  a les 19.30 hores, al Taller de Barcelona (Mallorca, 125, baixos), celebrarem una Tinguda Blanca, en què serà presentada una conferència a càrrec del senyor Jordi Miravet i Sanç, economista, escriptor i president del Memorial 1714, amb el títol:

"Una proposta pels valors de la nova Catalunya independent"

El senyor Jordi Miravet es president de l'Associació Memorial 1714, que vetlla per preservar la memòria dels patriotes que lluitaren i moriren durant la Guerra de Successió espanyola. A la conferència, es parlarà dels valors ètics i socials des d'una àmplia perspectiva que embolcalla el sentiment de pàtria, la il·lusió per una societat més justa i unes institucions renovades d'acord amb el nou estatus a conquerir. És a dir, foc nou.

El Memorial 1714 amb una flama permanent en honor als defensors de Catalunya és un símbol per a tothom que cregui en un país nou amb una Constitució moderna que vetlli pels ciutadans i ciutadanes, amb valors regeneradors que cerquin la cultura, l'ètica, la democràcia i la llibertat. El reguitzell de propostes i d'esperança renovada ens aproparà a l'estètica de poder gaudir dels valors immortals de la Catalunya que mai ha defallit i del camí que ens queda per arribar a Ítaca.

Entrada lliure

Veredicte del Jurat de la segona edició del Premis Literaris Rossend Arús del GOC

Fetes les oportunes deliberacions, el Jurat acorda atorgar el primer premi amb una dotació econòmica de 1.000 euros, en la categoria d’Assaig Inèdit, al treball titulat: La Francmaçoneria i el jovent: atraient i formant les elits morals del futur, que un cop oberta la plica corresponent, resulta ésser l’autor de l’obra el senyor: Lluís Pérez i Lozano del Prat de Llobregat.

Tot seguit, el Jurat acorda atorgar el primer premi amb una dotació econòmica de 300 euros, en la categoria de treball publicat a l’obra titulada: “El Venerable Mestre. La cadira de Salomó”, publicada per l’editorial masonica.es, essent l’autor el senyor Josep Lluís Domènech i Gómez de Barcelona.

Finalment, el Jurat acorda atorgar el primer premi amb una dotació econòmica de 300 euros, en la categoria de poesia inèdita al treball titulat: “Enantiodromos”, que, un cop oberta la plica corresponent resulta ésser l’autor de l’obra el senyor Jofre Rovira i Puig de Barcelona.

El Jurat ha valorat, així mateix, l’alta qualitat d’alguns altres treballs presentats i en recomanarà, previ permís als autors, la seva publicació al lloc web del Gran Orient de Catalunya.

També es vol fer un esment especial a les obres publicades pels senyors Quim Gallart i Albert Testart, destacant-ne la seva qualitat i alt valor en defensa i promoció de la Francmaçoneria.