Benvinguda

 Ernest Ruiz, Sereníssim Gran Mestre

Benvolguts senyors i senyores, amics i amigues.

Em plau oferir-vos la benvinguda en nom del Gran Orient de Catalunya al nostre lloc web, eina molt eficaç per donar-vos la informació clara i concisa del que som i del que pensem, reflectint de forma senzilla i entenedora les característiques de la Francmaçoneria en general i en particular de la nostra Obediència.

La nostra Obediència, el Gran Orient de Catalunya, va ser fundada l'any 1989, en un país de llarga tradició maçònica des del segle XIX fins als nostres dies, i és la primera potència maçònica sobirana de caire lliberal, mixta i adogmàtica de la nació catalana. 

Nosaltres, els francmaçons, ens reconeixem com homes i dones lliures i de bons costums, de bona voluntat, que treballem plegats cercant el perfeccionament individual i el de tota la Humanitat emprant el simbolisme. 

Espero que la informació que us oferim us sigui d'utilitat i us convido a posar-vos en contacte amb nosaltres per qualsevol pregunta quan ho desitgeu. 

Una abraçada fraternal,

Ernest Ruiz

GRAN MESTRE
 
 
Notícies

 

Tinguda Blanca a Barcelona: "Franquisme i Maçoneria"

El dilluns 16 d'octubre del 2017, a les 19.30 hores, a la seu del Gran Orient de Catalunya a Barcelona (Mallorca, 125, baixos), celebrarem una Tinguda Blanca oberta a tothom, en la qual serà presentada una conferència a càrrec del senyor Albert Testart i Guri, Historiador i Politòleg, autor de diversos treballs d'investigació relacionats amb els espais de sociabilitat i autor també de diverses obres d'àmbit històric al voltant de la configuració i el desenvolupament del règim franquista.

La conferència exposarà el com i el perquè del fet que el franquisme observés la maçoneria com un enemic a abatre i vol explicar què fa que l'antimaçoneria esdevingui un intent bàsic de legitimar el règim de Franco amb uns elements que van servir per a atacar tant els enemics interns com els externs, fenomen, d'altra banda, aplicable a tots els totalitarismes europeus.

La surada aproximada de la conferència serà d'una. A continuació hi haurà un torn de paraules.

Entrada lliure.

Comunicat contra els abusos de poder i l'ús de la violència de l'Estat espanyol contra els seus propis ciutadans

El Gran Orient de Catalunya, Obediència de la Francmaçoneria Universal fundada el 1.989, mixta, liberal, adogmàtica i d’àmbit català, vol fer públic el seu pensament i la seva repulsa més contundent al voltant de les greus actuacions de la policia nacional espanyola i del cos militaritzat anomenat guàrdia civil que el passat dia 1 d’octubre d’enguany van cometre actes violents contra la població del Principat de Catalunya que, de manera pacífica, volia exercir el seu dret natural a participar en un referèndum convocat pel Govern legítim de la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu exposem:

1: Que els francmaçons ens declarem amants i promotors dels drets humans i en conseqüència, defensors del dret a l’autodeterminació dels pobles, i que per la qual cosa, el Gran Orient de Catalunya es posiciona al costat del poble català i els altres pobles amb la finalitat que aquests drets no siguin mai més trepitjats.

2: Que la Nació Catalana, amb més de mil anys d’història, amb una llengua, tradicions, lleis i cultura pròpies i que a causa de perdre la guerra de Successió espanyola del 1714 roman sota l’ègida de l’estat espanyol, té tot el dret a reclamar llur autodeterminació, independentment de les lleis de l’estat que durant segles ha fet mans i mànigues d’anorrear-la, tot destruint llur idiosincràsia, cultura, llengua i tradicions.

3: Que l’estat espanyol, al llarg del temps i, malauradament, durant tot el passat dia 1 d’octubre, ha demostrat abastament, ésser molt lluny de ser un país democràtic i ha actuat de manera totalitària, llençant les seves forces d’ordre públic contra població indefensa que, de manera festiva, només volia expressar lliurament llur voluntat, votant, sí o no, en un referèndum per esdevenir una República independent.

4: Que el poble català sempre ha refermat llur voluntat d’ésser lliure i sobirà i que cap poble o nació del món no li pot negar aquesta voluntat i aquesta aspiració totalment legítima i democràtica.

5: Que la francmaçoneria catalana, compromesa amb la gent del seu país, no pot restar impassible davant uns esdeveniments gravíssims que ens recorden els estats totalitaris europeus d’altres èpoques.

6: Finalment, apel·lem a la Francmaçoneria Universal, a tots els germans i germanes francmaçons escampats per la terra a que condemnin els bàrbars atacs que el passat 1 d’octubre va patir el poble català i que interactuïn amb les corresponents autoritats amants de la democràcia per tal de defensar entre tots una Nació que només vol viure amb llibertat, igualtat i fraternitat.

Ernest Ruiz i Gonzalez
Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya
Barcelona, 4 d’octubre del 2.017

Lliurament dels Premis Literaris Rossend Arús 2017

Aquest dijous 28 de setembre, a la Biblioteca Púbica Arús (Passeig de sant Joan 26, de Barcelona) es va celebrar l'Acte de Lliurament de la Tercera Edició dels Premis Literaris Rossend Arús convocats i organitzats pel Gran Orient de Catalunya, Obediència Francmaçònica Catalana nascuda el 1989, de tendència liberal, mixta i adogmàtica, L'Acte va ser presidit pel Sereníssim Gran Mestre del Gran Orient de Catalunya, Ernest Ruiz i González i la senyora Maribel Giner, directora gerent de la Biblioteca Pública Arús.

El primer premi en la categoria d’assaig inèdit amb una dotació de 1.000 euros, va recaure en el senyor Roger Olivella i Pujol de Barcelona amb el treball titulat: “Aurora, Migdia i Ocàs de la lògia Progreso Portbouense (1885-1897)”, el qual tracta amb profunditat la història d’aquesta Lògia a partir dels textos que s’han trobat i que demostra que, malgrat Portbou era a finals del segle XIX una vila petita, va tenir una forta i notable activitat maçònica.

Els premis a treballs publicats i a poesia de caire maçònic van ser declarats deserts

L’Acte va comptar també amb la presència del doctor en ciència política i director acadèmic de la Fundació Josep Irla, el senyor Lluís Pérez i Lozano (guanyador de la passada edició d’aquests premis en la categoria d’assaig inèdit) que va oferir una conferència amb el títol: “La francmaçoneria: 300 anys al servei de la Llum”, tot fent referència al filàntrop, escriptor i germà maçó Rossend Arús.

Recordem que aquests premis literaris són únics pel que fa la seva temàtica: es premien treballs que tractin qualsevol aspecte relacionat amb la Francmaçoneria i estan oberts a tots aquells autors, tinguin o no la condició de maçons. La finalitat és fomentar el coneixement entre la ciutadania del país de la Francmaçoneria en general i de la Francmaçoneria catalana en particular, tot mirant de desfer mals entesos i prejudicis que encara existeixen avui dia a la nostra societat. Ja es prepara la quarta edició del premis cara a l’any que ve.